Cockoși. Arta actorului este omenescul

posted in: Cronici | 0

Loreta Popa  jurnalul.ro

 La începutul acestui februarie, Asociația ENTHEOS, GrayPlay – Performing Arts și Teatrul ACT au prezentat publicului bucureştean premiera spectacolului COCKOȘI de Mike Bartlett, în regia lui Horia Suru. Actorii Rareș Florin Stoica, Fulvia Folosea, Vlad Nemeș și Ionel Mihăilescu au fost aplaudaţi îndelung pentru magia şi harul aduse pe scenă timp de 90 de minute, cât durează piesa. Scenografia aparţine Stelianei Ștefănescu.

Piesa determină spectatorul să devină ambiţios, dispus să intre în dialog. În 2010, piesa COCK de Mike Bartlett, prezentată în premieră mondială la Royal Court Theatre, în Londra, a câștigat Premiul „Laurence Olivier”, cea mai importantă distincție britanică de profil (echivalentul britanic al Premiilor Tony). În scurt timp, piesa a fost montată pe Broadway și acum, pentru prima dată în România, este pusă în scenă de un regizor în care arde focul sacru şi care trudeşte atent pe lângă personajele de la care învaţă la fiecare reprezentaţie. Horia Suru, tânărul regizor despre care vorbim, a ales acest text, l-a tradus, l-a adaptat şi ce a ieşit sunteţi invitaţi să descoperiţi singuri mergând la Teatrul ACT. „Caut să regizez situaţii şi personaje pe care eu însumi aş vrea să le joc. Fiind actor, înţeleg actorii, iar ei devin preocuparea mea principală şi în acelaşi timp sursa primă de inspiraţie în spectacolele mele. Modelez o scenă sau un spectacol întreg când propunerile unuia sau altuia mă conving. Nu caut să-i trag cu de-a sila în lumea mea, ci mai degrabă să mă introduc eu în lumile lor personale şi să selectez de acolo ceea ce am nevoie”, spune regizorul Horia Suru. Crede în publicul tânăr, în deschiderea lui faţă de cei care se indignează când văd un umăr dezgolit sau un cuvânt care zgârie urechile delicate. Repetiţiile au început în decembrie, deci timpul în care regizorul şi actorii au reuşit să stabilească un limbaj comun al lucrului, acea disciplină aparte fără de care nu se poate ava un rezultat pe măsură, a fost destul de scurt. Este esenţial pentru un tânăr actor ieşit de pe băncile şcolii să joace, cât mai mult, cât mai divers, pentru a căpăta încredere. Viaţa de profesionist poate fi dificilă, chiar descurajatoare. „Ca regizor îmi place să încerc lucruri cu actorii mai degrabă decât să le impun nişte idei, nişte rezolvări cu care ar putea să rezoneze sau nu. Iubesc să lucrez cu tinerii. Mă hrănesc din energia, din pasiunea lor”, afirmă tânărul regizor Horia Suru.
Subiectul piesei e oarecum simplu. Iubirea. Ei, cei doi bărbaţi, se iubesc de șapte ani şi locuiesc împreună. Se ceartă, se împacă, aidoma oricărui cuplu. Se despart o vreme, timp în care între cei doi bărbați intervine o femeie. De la început asistăm la un joc al gândurilor. Mai întâi al celor două personaje ce apar ca prin farmec în faţa ochilor noştri. Apoi apare şi Ea, cu frământările ei de femeie, cu dorinţele ei de femeie, pentru ca într-un târziu să-l cunoaştem şi pe tatăl unuia dintre personajele masculine.
COCKOŞI este o piesă vie, cu un fler al ineditului extraordinar, care nu poate fi ignorată de public. De fapt, starea pe care ţi-o induce textul, interpretarea lui, rămâne cel puţin pentru câteva zile în sufletul tău. Nu rataţi şansa de a trece prin această experienţă!