Răzvana Niță despre ActOrchestra

posted in: Cronici | 0

Răzvana Niță port.ro

Vă mai amintiţi desenul animat cu Tom şi Jerry dirijori, încercând în permanenţă să îşi câştige autoritatea unică asupra orchestrei? Este o luptă până la epuizare, fiecare dintre ei fiind pe rând victima celuilalt dar şi a propriului orgoliu. În fond vorbim de o bătălie pentru putere, sinonimă cu catastrofa.

Într-o competiţie mult mai agreabilă, mai amicală se află protagoniştii spectacolului “ActOrchestra”. Trei muzicieni instrumentişti se duelează pe note încercând în permanenţă să fure prim-planul. Emilian Mârnea, Petre Ancuța şi Florin Călbăjos “aleargă” umăr la umăr într-un maraton muzical al cărui finish îl trec tot împreună. O oră de show agreabil, cu multe poante reuşite, ritmuri variate şi multă prospeţime. Un bun început pentru ofertantul program al Naţionalului bucureştean, derulat prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava” şi intitulat foarte inspirat “9G”, un proiect destinat tinerei generaţii de artişti.

“ActOrchestra” este o producţie ce are ca principal pretext muzica, deci nu vă aşteptaţi la foarte mult teatru. De altfel replici vorbite sunt foarte puţine, oarecum „de serviciu”, cei trei protagonişti comunicând pe note sau prin onomatopee pe diverse tonuri. Punerea în scenă a acestei nebunii (Horia Suru) care adună multe elemente de improvizaţie, pantomimă, parodii dar şi mini-solo-uri se prezintă sub forma unei suite de scheciuri comico-muzicale în care formulele de duel se schimbă în permanenţă.

Actorii solişti interpreţi se măsoară în toate instrumentele – cu coarde, percuţie dar şi vocal, atmosfera este stenică, dinamică iar comunicarea cu publicul întreţinută în permanenţă, dă roade. Spectatorii se simt invitaţi privilegiaţi la un concert aparte, exclusivist. În faţa noastră se schiţească scurte istorii despre iubire, dezamăgire dar şi cea mai autentică şi sinceră camaraderie.

Nu vă aşteptaţi la performanţe gen “Românii au talent” (deşi românii de faţă chiar au), nici la mega-efecte speciale sau schimbări de costume şi machiaj. Chiar dacă încă se simt nodurile prin care s-au legat firele construcţiei, chiar dacă per ansamblu vorbim de o propunere artistică perfectibilă, ceea ce ni se oferă este cu certitudine ceva mai mult decât un simplu spectacol de divertisment. Emilian Mârnea, Petre Ancuța şi Florin Călbăjos îşi valorifică plenar dubla vocaţie –  de actor şi muzician -, se completează foarte bine unul pe celălalt şi, cel mai important, păstrează justa măsură a mijloacelor, reuşind să ne ofere un mesaj limpede, inedit şi expresiv.

“ActOrchestra” este pentru Teatrul Naţional un mare câştig la capitolul diversitate repertorială, o ieşire din zona prejudecăţilor de stil şi concepţie. Sunt convinsă că, în timp, cei trei cantActori îşi vor câştiga, la rândul lor, un public pe măsura versatilităţii şi forţei talentului lor.  De dragul muzicii, al teatrului şi al puterii de seducţie a ambelor.