Q&A @sub25.ro

posted in: Interviuri | 0

6 regizori tineri vor lucra cu 6 trupe de liceu pe câte o scenă din Shakespeare, în cadrul Relief, un proiect Ideo Ideis & Exlcesior, gândit ca un laborator de teatru tânăr. Am vorbit cu 4 dintre ei despre regie de teatru, influențe și generația lor.

Ce crezi că ai fi făcut dacă nu regie de teatru

Horia Suru: Cred că o meserie cu oameni. Regia presupune ca de dimineața până seara sa interacționezi uman. Nu mă văd în spatele unui laptop sau pe telefon.
Dragoș-Alexandru Mușoiu: Nu știu. Nu-mi amintesc să fi avut vreo altă chemare reală pe care să nu o fi urmat. Probabil că aș fi trăit „din job în job”, evitând angajări pe perioadă nedeterminată, fentând programe fixe de lucru, așteptând weekend-urile și concediile și întrebându-mă de ce sunt nefericit. Cred că oamenii care pot trăi din artă sunt privilegiați, iar eu sunt cu atât mai norocos cu cât am știut destul de repede ce vreau iar lucrurile au mers lin în favoarea mea.
Bobi Pricop: Aviație.

Ce sfat ți-ai da ție în primul an de facultate

Alex Mâzgăreanu: Alex, fii mai chill.
H.S.: Chill out!
D.M.: Aș încerca să mă fac să înțeleg (dacă asta ar fi posibil) că în teatru nu există vreun adevăr suprem, că nu există nimeni, drept urmare, care să îl dețină și care, în posesia lui fiind, să îmi poată valida sau invalida munca.
B.P.: Nu te teme să greșești.

Care e spectacolul care te-a făcut să zici „vreau să fac și eu așa ceva”

A.M.: Sunt mai multe spectacole care mi-au plăcut și care m-au făcut sa tind spre acel tip de performanță. Câteva care îmi vin în minte acum sunt: Troilus si Cresida în regia lui Silviu Purcărete de la Teatrul Katona Josef din Budapesta, Unchiul Vanea în regia lui Andrei Șerban, Hamlet în regia lui Thomas Ostermeier, Ionesco 5 piese scurte în regia lui Alexandru Dabija și altele.
H.S.: Nu l-am văzut încă. Dar sunt multe filme pe care mi-aș fi dorit să le fi făcut eu.
D.M.: Au existat spectacole care să mă facă să vreau să fac teatru. Au existat spectacole care să mă facă să vreau să devin regizor de teatru. Au existat spectacole care m-au făcut să vreau să fac un teatru mai bun, mai amplu, mai relevant, mai deștept, mai inovator, mai semnificativ. Există spectacole care îmi reamintesc , din când în când, de ce fac ceea ce fac, de ce e teatrul important pentru mine sau pentru public. Dar niciodată nu mi-am dorit să fac ceea ce altcineva făcuse deja. Cred sincer că orice formă de spectacol se poate împlini doar atunci când cel care o realizează se afla în căutarea ei în mod autentic.
B.P.: Sunt multe. Cel mai recent este The Encounter de Simon McBurney, la Complicite.