„Apă de mină“, o piesă ce va face valuri

posted in: Știri | 0

România Liberă

Teatrul Act vă invită joi, 14 mai, ora 19.00, la spectacolul-lectură „Apă de mină“ de Csaba Székely, în prezenţa autorului. „Apă de mină“ este a treia parte a „Trilogiei minelor“ în care Csaba Székely atacă subiectul dramatic al stingerii satelor transilvănene pe fondul dispariţiei locurilor de muncă. Primele două piese ale trilogiei, “Flori de mină“ și “Beznă de mină“, s-au bucurat de un imens succes.

Umorul inteligent, cu replici acide şi luciditatea cu care abordează teme sensibile (tendinţa spre sinucidere a maghiarilor, corupţia şi mafia lemnului, relaţia dintre români şi maghiari, Biserica şi homosexualitatea, alcoolismul ca “sport“ etnic) fac din Csaba Székely (foto) unul dintre dramaturgii de forţă ai noii generaţii.

Dramaturg mureşean de limbă maghiară, Csaba Székely este mult mai cunoscut în afa­ra României decât în interior. A fost premiat de mai multe ori de către Asociaţia Criticilor de Teatru din Ungaria pentru fiecare dintre piesele care alcătuiesc „Trilogia minelor“: „Flori de mină“, „Beznă de mină“, „Apă de mină“. Prima sa piesă (radiofonică), scrisă în limba engleză, „Vă plac bana­nele, tovarăşi?“, a primit BBC Audio Drama Award şi Imison Award (premiu acordat de Socie­tatea Autorilor din Marea Britanie pentru cel mai bun scenariu radiofonic, Csaba Székely fiind primul scriitor nebritanic nominalizat la acest premiu).

În România, i-au fost montate piesele „Flori de mină“, „Beznă de mină“ şi „Vă plac bananele, tovarăşi?“, toate la Târgu Mureş, în limba maghiară.

Proiectul „Apă de mină“ de la Teatrul Act reprezintă debutul în limba română al lui Csaba Székely şi premiera absolută în România a piesei „Apă de mină“, montată până acum doar la Budapesta şi prezentată într-un spectacol-lectură la New York. În aprilie 2015, piesa a câştigat concursul de tradu­ceri al reţelei europene Eurodram (la secţiunea Traduceri în limba română).

Spectacolul-lectură din 14 mai reprezintă prima etapă a proiectului care se va finaliza cu premiera spectacolului în luna iulie.

„Apă de mină“ de Csaba Székely a fost tradus de Sándor László și va fi pus în scenă de tânărul regizor Horia Suru, cu scenografia Cristinei Milea și pe muzica lui Bobo Burlăcianu. Din distribuție fac parte actorii Ioan Coman, Alexandru Po­tocean, Virginia Mirea, Alin Florea și Irina Antonie.

Intrarea la spectacolul-lectură este liberă în limita locurilor disponibile. Spectacolul va fi urmat de discuţii cu dramaturgul şi echipa proiectului.