Raluca Uluiteanu despre Vania și Sonia și Mașa și Spike

posted in: Cronici | 0

Raluca Uluiteanu

Vania si Sonia si Masa si Spike este o comedie amaruie despre viata asa cum este ea: cu bune si rele, cu impliniri si dezamagiri, cu bucurii dar si cu greutati. O comedie usor ironica despre iubiri neimplinite, sperante desarte, ambitii grandioase, familie si destin.

Importanta nu e gloria, ci puterea noastra de a indura. 

Pe malul unui iaz, undeva in Bucks Country, Vania si Sonia, sora lui vitrega, asteapta linistiti aparitia batlanului albastru. (Batlanul este o pasare mare de balta, cu gatul si picioarele lungi si cu penele cenusii.)

Sonia (Liliana Pana) si-a dedicat intreaga viata parintilor ei adoptivi si a avut grija de ei cum a stiut ea mai bine. Acum, dupa moartea acestora, se simte singura, fara niciun rost in viata, neimplinita si plina de regrete. In schimb, Vania (Gheorghe Visu) este impacat cu viata pe care o are, nu vrea nimic mai mult decat sa-si savureze linistit cafeaua in fiecare dimineata si sa priveasca batlanul albastru.

Sora lor mai mare, Masa (Mihaela Radescu) este vedeta de cinema, o femeie frumoasa si puternica, care munceste mult, la Hollywood, sa isi intretina fratii.

Intr-o zi, Masa vine in vizita acasa, insotita de prietenul ei Spike (Stefan Lupu). Ar vrea sa se rupa de trecut si sa vanda casa parinteasca. Vania si Sonia trebuie sa faca acum tot posibilul sa o convinga pe sora lor sa nu vanda casa, pentru a nu ramane pe drumuri. Parca a prezis ceva Casandra (Andreea Gramosteanu), menajera lor, dar ei nu au luat in serios cele spuse de Casandra.

Nina (Ana Bianca Popescu), nepoata vecinilor isi face aparitia in viata acestei familii, exact in aceste momente de tensiune. Desi avertizata sa nu se apropie de ciudatii vecini, Nina se ataseaza imediat de acestia. Pe Vania il vede ca pe un unchi, iar pe Masa o admira foarte mult si viseaza sa ajunga intr-o zi vedeta asa ca ea. Nina pare a fi un inger pazitor pentru familia Vaniei. Este tanara, plina de energie, frumoasa, inteligenta si vrea sa petreaca timp cu ei si sa-i ajute daca poate.

Ana Bianca Popescu se muleaza perfect acestui rol gingas si inocent. Gheorghe Visu, Liliana Pana si Mihaela Radescu se joaca delicat cu personajele lor, traiesc povestea si transmit multa emotie publicului. Andreea Gramosteanu are un timbru puternic, joaca natural si este sclipitoare. Stefan Lupu este haios si energic, jucaus si atractiv.

Vania si Sonia si Masa si Spike este un spectacol natural, amuzant si amarui, presat pe alocuri cu un praf de ironie. Un spectacol care binedispune si in urma caruia ramai cu o lectie importanta de viata: familia este comoara cea mai de pret a unui om.