Învingem sistemul (Umbre. Un studiu)

posted in: Cronici | 0

Mariana Ciolan evz.ro

Puterea de a controla din umbră. Se pot face legi și revoluții, se pot instaura guverne, ba chiar sentimente…”Regii sistemului” pot hotărî ce dispare și ce rămâne, se pot “fabrica” noi ideologii. Practic se poate orice. Să fii călău, ori victimă, victime și călăi totodată, exploatați de sistem…

Teatrul Excelsior prezintă vineri, 8 aprilie, ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Excelsior, spectacolul UMBRE. UN STUDIU – după Jocul de-a teatrul de Georgiana Barcan și Umbre de Ilinca-Anamaria Prisăcariu, regia artistică – Horia Suru.

Ce se întâmplă atunci când rolul tău poate fi preluat de altcineva? Și ce se poate întâmpla dacă noul interpret este cel mai puțin probabil să fie potrivit pentru rolul care i se propune. Un călău, o victimă și un sistem care trebuie învins. Un condamnat şi un călău. Un copil şi o mamă. Multe întrebări, multe răspunsuri posibile. Raporturile se schimbă. Lumina circulă, tu stai pe loc. Jocul este controlat de cineva din exterior şi nu are finalitate.

Spectacolul este format din două părți: Jocul de-a teatrul – piesa câștigătoare a Concursului de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA 2015 și Umbre, o completare care amplifică sentimentul de manipulare, marasmul întunericului, dar care lasă, totuși, să se întrevadă o rază de speranță. Paradoxal, pentru a ieşi la lumină trebuie să ieşi din lumină… condiţia este să ştii foarte bine ce vrei să vezi. Iar pentru asta e nevoie de curaj. „Take care of the one you love/Take care of the one you need” – la finalul spectacolului se derulează acordurile melodiei „Take care” a lui Imany. Că au fost biruiți sau nu de sistem în general, cei care aplaudă, reprezintă altă poveste…La nivel metaforic, sistemul este învins prin aplauze, la teatru!

Distribuția: Călăul – Marian Rădulescu, Condamnatul – Oliver Toderiță, Mama – Isabela Neamțu, Copiii – Daniel Cosmin Țâcu, Sara Maria Ghimpu, Regia artistică – Horia Suru, Scenografia – Horia Suru, Video & Sound design – Luca Achim
Light design – Adrian Neculce, Durata spectacolului: 50 min., Categorie de vârstă: 12 plus.