ActOrchestra la Festivalul International de Vară, Ohrid 2016

posted in: Știri | 0

bzi.ro

Spectacolul ActOrchestra participa la editia a 56-a a Festivalului International de Vara, Ohrid 2016

Spectacolul Teatrului National din Bucuresti, ActOrchestra, realizat ȋn cadrul programului 9G la TNB, participa la cea de-a 56-a editie a Festivalului International de Vara din Ohrid, Macedonia, manifestare de anvergura, cu profil unic in aceasta zona si totodata unul din cele mai importante festivaluri europene, care se desfasoara anual, ȋn perioada 12 iulie – 20 august.

Reprezentatia TNB va avea loc pe 28 iulie 2016, ȋn aer liber, ȋntr-unul dintre spatiile neconventionale ale festivalului – curtea bisericii medievale Sfanta Sofia.

Creatie colectiva ȋn regia lui Horia Suru, cu Petre Ancuta, Florin Calbajos si Emilian Marnea ȋn distributie, ActOrchestra a avut premiera ȋn 2014 la Sala Mica a Nationalului din Bucuresti. De atunci, spectacolul a participat la peste 20 de festivaluri, iar protagonistii au devenit unii din cei mai tineri actori ai trupei TNB. Dupa indelung aplaudatul lor recital  muzical din „Magic National”, pentru toamna acestui an va pregatesc o alta surpriza pe scena TNB, premiera cu piesa lui Matei Visniec „Angajare de clovn”, in regia lui Ion Caramitru.

Ȋnfiintat ȋn 1961, Ohrid Summer Festival are loc ȋntr-o zona culturala si istorica aparte. Orasul, lacul Ohrid si biserica – unde va avea loc si reprezentatia Teatrului National din Bucuresti – sunt incluse ȋn patrimoniul mondial UNESCO. Din 1994, Festivalul International de Vara din Ohrid face parte din Asociatia Festivalurilor Europene (EFA).

De-a lungul celor 55 de editii, pe scena festivalului au urcat artisti de renume, ca José Carreras, Leonid Kogan, Svyatoslav Richter, Grigory Sokolov, Maxim Vengerov, Zubin Mehta, Vadim Repin, Ennio Morricone, Andra Navara, Ruggiero Ricci, Katia Ricciarelli, multi altii, intre care si corul Madrigal din Romania.

In deschiderea editiei din acest an au participat mezzosoprana Elīna Garanča si dirijorul Ion Marin, ȋntr-un concert sustinut de Opera din Macedonia. Intre invitatii actualei editii se numara si Teatrul Sfumato din Bulgaria, Teatrul National din Ljubljana, sextetul de jazz Arturo Sandoval si multi altii. Festivalul este sustinut financiar de Ministerul Culturii al Macedoniei si de sponsori si este patronat de Presedintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov, cel care a rostit cuvantul de deschidere la actuala editie, subliniind importanta culturala a acestei prestigioase manifestari artistice, al carei renume, de la un deceniu la altul, a trecut granitele Macedoniei, si cele europene.