Xenia Zileriu despre Columbinus

posted in: Cronici | 0

Xenia Zileriu b-critic.ro

În seara de 26 septembrie, în cadrul Festivalului de Teatru pentru Adolescenți Teen Fest, publicul bucureștean a avut șansa de a viziona spectacolul de teatru Columbinus, în regia lui Horia Suru de la Teatrul Municipal Baia Mare. Piesa, formată din două părți, vorbește despre masacrul care a avut loc la liceul Columbine în anul 1999. În timp ce caută răspunsul la întrebarea ce anume i-a determinat pe Eric Harris și Dylan Klebold, cei doi băieți criminali, să facă ceea ce au făcut, pătrunde tot mai adânc în lumea fragilă a adolescenței, unde totul zace sub semnul nesiguranței și al frustrării. O lume dominată de nevoia de validare, nevoia de a ieși în evidență, nevoia de a fi înțeles transformată în anxietate, lipsă de comunicare, autovictimizare și crize de identitate.

Pe măsură ce spectacolul avansează, fiecare personaj beneficiază de propriul moment de strălucire, caracterizat printr-un monolog prin intermediul căruia ne sunt expuse, pentru prima și probabil ultima dată, adevăratele sale sentimente. Povestea nu este una cursivă, ci compusă din momente cu un joc al întreruperilor și salturilor narative. Prima jumătate a spectacolului este activă, energică, fiecare mișcare este atent studiată iar în spatele fiecărui gest se ascund ore întregi de exercițiu al trupei. În a doua jumătate publicul nu mai asistă la același joc de scenă complex. Dar nici nu mai este nevoie de el, căci spectatorii sunt atât de pătrunși de spiritul piesei încât imaginația aproape că devine un personaj activ al spectacolului.

Un text de Xenia Zileriu, studentă la Facultatea de Teatrologie Târgu Mureș.

Articolul este rezultatul unei colaborări între B-Critic și Festivalul de Teatru pentru Adolescenţi TeenFest 2016. Proiect coordonat de Cristina Rusiecki.