Biography (word, EN) Biografie (word, RO) Interviurile cu Horia Calendarul spectacolelor regizate de Horia Pentru fotografii la o rezoluție mare, vă rugăm să ne contactați

Horia Suru a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca și are studii masterale în Teatru, Film și Multimedia la aceeași universitate.

În anul 2016 a regizat COLUMBINUS după Stephen Karam și PJ Paparelli, Teatrul Municipal Baia Mare (premiera în februarie), Umbre. Un studiu, după Jocul de-a teatrul de Georgiana Barcanși Umbre de Ilinca-Anamaria Prisăcariu, la Teatrul Excelsior (premiera în martie) și Refugiul, de Jennifer Haley, la Teatrul Odeon.

În anul 2015 a semnat regia a patru spectacole: NSFW – Not safe for work de Lucy Kirkwood la Point Theatre București, Vania și Sonia și Mașa și Spike de Ch. Durang la Teatrul Mic (premiul publicului pentru cel mai bun spectacol la Gală VedeTeatru Buzău), Thomas Sawyer după Mark Twain la Teatrul Excelsior, Umbre. Jocul de-a Teatru de G.Barcan (text câștigător al concursului de dramaturgie New Drama) și a unui spectacol lectură: Apă de mină de Csaba Szekely la Teatrul ACT București.

În anul 2014 semnează regia a cinci spectacole: ActOrchestra, creație colectivă la Teatrul Național București, Călin (povestea modernă) inspirat din „Wunschkonzert” de Franz Xaver Kroetz și din “Calin (file din poveste)”de Mihai Eminescu, dramaturgie de Hannah Wolf la Teatrul Municipal Bacovia Bacău (nominalizare la categoria Cea mai bună actriță – Eliza Noemi Judeu în cadrul Festivalului Internațional Oradea – FITO 2014),  Ziua în care nu se cumpără nimic de Kim Atle Hansen, coproducție a Teatrului Național București și ProDrama, Cockosi de Mike Bartlett la Teatrul ACT București (nominalizare la categoria Debut – Vlad Nemeș- UNITER), O scurtă istorie a unui punct | Parte a proiectului PĂMÂNT creat în parteneriat cu Superhero Clubhouse NY. Proiect realizat în cadrul programului rezindential WASP, și a două spectacole lectură: Noii mei blugi de la H și M secvențele: ‘În sfarsit’ de Măria Manolescu & ‘Blugi înseamnă arta’ de Alice Pencavel. Spectacol lectură. Teatrul Foarte Mic București și Ziua În care nu se cumpără nimic de Kim Atle Hansen la Teatrul UnTeatru București (eveniment lectură).

ALTE SPECTACOLE REGIZATE: LSD Theatre Show, după Christopher Durang la Teatrul Godot în București (Premiul pentru cel mai bun actor în UNDERCLOUD 2013– festival de teatru independent & premiul pentru cea mai bună interpretare la Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe 2013), We Are Camera, de Fritz Kater la Teatrul Municipal Bacovia (2012), Povestiri la persoană I, creație colectivă Asociația culturală ArtAct Cluj Napoca (2012), Domnului profesor cu dragoste, după E.R. Braithwaite la Teatrul Maria Filotti Brăila (2011), Tom & Jerry, de Rick Cleveland (2010) și A Safe Place, după o idee de Theo  Herghelegiu (2009) Asociația Ingenious Drama, Hommage a PhillipeHersant, direcția muzicală Johan Farjot în cadrul programului  Euroculture en Pays Gențiane, Clermont-Ferrand, Franța (2009), Totul va fi bine…Nu?, după Chistopher Durang la Teatrul Național Cluj-Napoca (2008).

Este câștigător cu două proiecte: ActOrchestra  (creație colectivă) și Ziua în care nu se cumpără nimic de Kim Atle Hansen în cadrul proiectului 9G desfăsurat de Teatrul Național “I. L. Caragiale” București prin Centru de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava”.

A fost printre cei 6 regizori selectați în ediția pilot a programului Noul Val – Chip de regizor desfășurat de Teatrul Toma Caragiu Ploiești în cadrul Festivalului de Teatru Toma Caragiu – Întâlniri Regizorale 2014.

În 2015 a fost câștigător al concursului Tineri regizori – Texte contemporane, Teatrul Odeon.

În 2014 a câștigat premiul pentru Cel mai bun spectacol și Cea mai bună regie pentru spectacolul Cockosi de Mike Bartlett în cadrul Bucharest Fringe.

A beneficiat de o bursă de studiu de 3 luni în SUA la New York, la Compania de Teatru „Shakespeare on the Hudson” și în Franța la Clermond Ferrand în cadrul programului Euroculture en Pays Gențiane, câte 3 luni timp de 3 ani consecutiv și rezidențe artistice în Belgia (Gent) și Spania (Valencia).

Din 2014 este co-fondator și director artistic al companiei de teatru GrayPlay Performing Arts.