calin povestea moderna horia suruTeatrul Municipal Bacovia Bacău Cronici Facebook

Inspirat din „Wunschkonzert”, de Franz Xaver Kroetz și din “Călin (file din poveste)”, de Mihai Eminescu

Spectacol Mut. Premieră Națională

Regia și ilustrația muzicală: Horia Suru
Dramaturgia: Hannah Wolf și Horia Suru
Scenografia: Cristina Ciobanu

Distribuția: Eliza Noemi Judeu

cu participarea lui Călin Theodor Curucli

Data premierei: 2 martie 2014

„Caut atât riscul, muchia – cât și limitele în toate spectacolele pe care le fac. Cred că acestea sunt mult mai importante decât explicitarea, care oricât de confortabilă sau de dulce, de cele mai multe ori închide niște uși în loc să le deschidă, blochează în loc să elibereze.

Îmi doresc ca fiecare dintre spectatori sã iasã din timpul cotidian și traversând timpul fictiv propus de spectacol să intre într-unul profund personal, în care să devină acut conștient de propria prezență, de maniera în care existã fizic în timp și ce înseamnă timpul acesta reflectat în corpul său.

Există o scară neoficială de valori pe care se măsoară calitatea unui spectacol de către fiecare dintre noi, bazată exclusiv pe faptul cã ne-am uitat ori nu ne-am uitat la ceas în timpul lui. E amuzant, e ușor absurd, dar este cât se poate de adevărat. O facem cu toții.

Ce îmi doresc eu acum, cu acest spectacol, este să vă uitați la ceas și la telefon (dacă nu l-ați închis ci l-ați dat doar pe mut). Să vă uitați de multe ori. De foarte multe ori. Și dacă se întâmplă chiar să vă închideți de tot telefonul și ceas de mână nu aveți, există unul pe scenă. Uitați-vă la el. Uitați-vă bine de tot”. (Horia Suru, regizor)

Spectacolul este construit pornind de la trei mari surse: „Wunschkonzert”, de Franz Xaver Kroetz (GER) – tema sinuciderii / singurătății și organizarea vieții personajului ordonată într-un perfect stil nemțesc; „Călin (file din poveste)”, de Mihai Eminescu (RO) – tema iubirii / a zburãtorului care odatã zburat nu se mai întoarce și candoarea/ calinitatea personajului; „The clock ticks the water drips”, de Hannah Wolf (SUA) – text scris special pentru acest spectacol – tema timpului și energia personajului.

Participări în festivaluri:

Gala STAR – 2014

Festivalul International de Teatru ATELIER 2014

Zilele Portilor Deschise Bacau 2015

Festivalului Internaţional de Teatru Oradea (FITO) 2014 – Nominalizare pentru cea mai bună actriță

 

★★★★★ ” una dintre cele mai reușite propuneri scenice pe care le-am văzut în ultima perioadă, cu atât mai mult cu cât formula dramatică nu este deloc comodă…” Monica Andronescu, Yorick

★★★★★ “un spectacol inconfortabil, care nu te poate lasa indiferent, dimpotriva, te tulbura, te nelinisteste, te face sa cazi pe gânduri..” Carmen Mihalache, Teatrul Azi

★★★★★ “ ”Călin…” are un subiect atât de banal că numai un bun psiholog ar fi putut să-l regizeze și să facă din el un spectacol… Cât curaj! ” RiverFlow