Nicola Wilson, autoarea piesei de teatru ,,Noduri și plăci”, la Oradea

posted in: Știri | 0

Scriitoarea britanică Nicola Wilson, autoarea piesei de teatru ,,Noduri și plăci”, va face cunoștință cu publicul amator de teatru, miercuri, la cea de a treia reprezentație a spectacolului F.A.D, realizat de regizorul Horia Suru.

Orădenii care vor fi prezenți la vizionare vor avea ocazia să o cunoască pe scriitoare imediat după spectacol, în cadrul unei conferințe deschise la care vor participa o serie de personalități culturale, cum ar fi scriitori, profesori universitari, critici literari și cronicari de teatru, dar și studenții Facultății de Litere din cadrul Universității Oradea.

Scriitoarea Nicola Wilson și regizorul Horia Suru vor răspunde la o serie de întrebări despre text, spectacol și despre alegerea de a monta această piesă, în premieră națională, la Oradea. Nu în ultimul rând, spectatorii care vor să-și împărtășească impresiile sau au întrebări despre spectacol sunt invitați să se alăture scriitoarei și regizorului imediat după terminarea reprezentației, adică în jurul orelor 21.15.

Nicola Wilson este o scriitoare contemporană care creează texte scurte pentru teatru, radio și televiziune. A contribuit la realizarea scenariilor pentru seriale în timp ce studia la BBC Writers’ Academy până în anul 2009, apoi a continuat să scrie pentru serialele Holby City, Eastenders și Casualty. Înainte să se dedice creației literare, a ocupat postul de director artistic la Bush Theatre Londra. Piesa de teatru ,,Noduri și plăci” este primul său text integral și este montat pentru prima dată la The Royal Court Theatre (Teatrul Curții Regale) din Londra în toamna anului 2015.  În România, este pentru prima oară când se pune în scenă un text scris de Nicola Wilson, iar piesa ,,Noduri și plăci” a fost tradusă din limba engleză de către Ionuț Grama special pentru proiectul Teatrului Regina Maria.

Piesa tratează subiectul bolii Alzheimer familială, accentual fiind pus pe capacitatea omului de a se sustrage din situații dramatice prin umor, autoironie și optimism. Spectacolul trupei Iosif Vulcan ilustrează,  într-o manieră captivantă,  momente din viața Verei, care se află la diferite etape ale mentalității și la diferite vârste. Vivacitatea atmosferei de familie se estompează când ea decide să le dezvăluie soțului și copiilor că are deja primele simptome ale acestei boli, însă doar pentru un moment. Titlul original a fost înlocuit de acronimul „F.A.D.”, care înseamnă Familial Alzheimer`s Disease și se referă la o subcategorie a bolii Alzheimer caracterizată prin debutul precoce și prin faptul că gena este transmisă ereditar. Denumirea „Noduri și plăci”, păstrată ca subtitlu, are însă aceeași importanță edificatoare pentru text, deoarece nodurile și plăcile sunt considerate principalii factorii declanșatori ai bolii Alzheimer.

Sursă știre: Agenția Bihor News

Despre premiera spectacolului puteți citi mai multe aici: https://agentianewsbihor.ro/2018/03/12/f-d-noduri-si-placi-debutat-cu-succes-pe-scena-oradeana/

update: despre întâlnire puteți găsi informații aici & sursa foto